fbpx

מהי תזונה בת קיימא?

על פי הערכות עדכניות, צפויה אוכלוסיית העולם לעמוד על כ-10 מיליארד בני האדם בשנת 2050. בד בבד, צמיחה ופיתוח כלכלי חסרי תקדים הובילו לעלייה דרמטית ברמת החיים של כולנו. הדרישה למזון, אנרגיה ומים – אבני הבניין של הפיתוח האנושי – נמצאת, אפוא, בעלייה מתמדת. האנושות ניצבת בפני אתגר משמעותי: עלינו למצוא דרך לספק מזון בריא ואיכותי למיליארדי בני אדם, במחיר נגיש ותוך שמירה על הסביבה.

מספר עובדות חשובות על מערכת המזון העולמית

 

 

 

  1. ייצור מזון אחראי ללמעלה מרבע (26%) מפליטות גזי החממה העולמיות.
  2. חצי משטח העולם הראוי למחיה (שאיננו קפוא או מדברי) משמש לחקלאות.
  3. 70% מהמים המתוקים בעולם משמשים לחקלאות.
  4. חקלאות אחראית ל-78% מהאוטריפיקציה של מי האוקיאנוסים והמים המתוקים. אוטריפיקציה הינה ידול יתר של צמחיית מים עקב עודף מזון, לרוב כתוצאה מזליגת דשן. 
  5. 94% מהביומסה של יונקים שאינם בני אדם הינה של חיות משק. כלומר, היחס בין יונקי בר לבין יונקים שהם חיות משק הינו 1:15. 
  6. 76% מהביומסה של עופות הינה של עופות משק. 

אי לכך, ברור שלאופו שבו אנחנו מגדלים וצורכים את המזון שלנו יש השפעה דרמטית על הסביבה והאקלים. לא ניתן לפתור את משבר האקלים מבלי להתמודד עם הפרה שבחדר. 

כיצד משפיעות קבוצות מזון שונות על הסביבה?

לבחירות המזון שלנו יש השפעה מכרעת על הסביבה במישורים רבים, וביניהם: טביעת רגל פחמנית, שימוש בקרקע, שימוש במים ואוטריפיקציה. 

חיקרו את הנתונים בצורה אינטראקטיבית בעזרת האילוסטרטור של פרויקט Our World in Data.

איך נראית תזונה בת קיימא?

כדי לענות על השאלה הזו השקנו, בשיתוף מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, את דו"ח EAT-Lancet בעברית. הדו"ח, שחובר על־ידי צוות בינלאומי של מומחים לתחומים שונים – תזונה, חקלאות, בריאות, אקלים ועוד, קורא להצבת יעדים מדעיים לתזונה בריאה ולייצור מזון בר-קיימא, שיאפשרו להאכיל כעשרה מיליארד בני אדם הצפויים לאכלס את כדור הארץ כבר ב-2050.

איך אפשר לעזור בקידום תזונה בת קיימא בישראל?

ברמה האישית, כולנו יכולים לאמץ שינויים קטנים אך משמעותיים בהרגלי התזונה שלנו: עלינו לאכול יותר קטניות, דגנים מלאים, ירקות, פירות, זרעים ואגוזים, ופחות מזון מן החי ומזון אולטרה־מעובד.

 

אך לא די בכך – אנו ניצבים בפני אתגר גלובלי שדורש שינויים מערכתיים. כאן אנחנו נכנסים לתמונה. 

מטרתנו בפורום הישראלי לתזונה בת קיימא היא גיבוש תכנית אב למזון בישראל, שתבטיח ביטחון תזונתי לכל תושבי ישראל, תוך שמירה על בריאותינו ועל שלמות המערכות האקולוגיות העולמיות.

 

אנו מזמינים אתכם לקרוא עוד אודותינו, להכיר לעומק את הצוות הנהדר שלנו, ולהצטרף למשימה. עיקבו אחרינו ברשתות החברתיות (בתחתית העמוד) והירשמו לניוזלטר שלנו כדי לקבל עידכונים אודות מפגשים, הרצאות, פעילויות ומאמרים חדשים.

הישארו מעודכנים

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו וקבלו עדכונים אודות פעילויות, כנסים, מאמרים, וניירות עמדה – לפני כולם.

    דילוג לתוכן