אודות הפורום
הפורום הישראלי לתזונה בת-קיימא (ע״ר) הוא הגוף המקצועי המוביל בתחומו בישראל. אנו מובילים את תחום התזונה המבוססת – מחקר המיטבית לאדם, לסביבה ולחי, באופן שיאפשר לנו לחיות חיים בריאים תוך שמירה על גידול מקיים של מזון, שמירת הסביבה, האקלים והמגוון הביולוגי והבטחת ביטחון תזונתי כיום ולדורות הבאים.
הפורום מורכב מחוקרים ואנשי מקצוע מובילים באקדמיה, במחקר, במועצות לאומיות ובארגונים אזרחיים, במגוון תחומים סביב מערכות מזון (מדעי הסביבה, התזונה, והבריאות; חקלאות; משפטים; ביטחון תזונתי; חברה, כלכלה ועוד), בעלי יכולת מתכללת ונסיון בקידום מדיניות ציבורית מבוססת מדע. הפורום וחבריו זוכים להכרה רחבה בקרב מקבלי החלטות בישראל ובעולם, כולל באו"ם ובמוסדות בינלאומיים נוספים, באקדמיה ובחברה האזרחית ומקדמים שיתופי פעולה נרחבים עם כלל הגורמים לקידום תזונה בת-קיימא וביטחון תזונתי בישראל.
מקורות מימון
הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא מודה לכל תורמיו על תמיכתם הנדיבה לקידום תזונה בריאה ובת קיימא. לפי דרישות החוק נציין כי חלק מהתמיכה בפעילות הפורום לחיזוק החוסן התזונתי בישראל מקורה ב"יישות מדינית זרה". מידע נוסף ניתן למצוא בעמוד העמותה באתר גיידסטאר.
הכה את המומחה:
מהי תזונה בת קיימא ?
תזונה בת קיימא תורמת לביטחון תזונתי ולמיצוי חיים בריאים עכשיו, ולדורות הבאים, תוך פגיעה מינימלית בסביבה. על פי הגדרת האו"ם, תזונה בת קיימא משמרת את המגוון הביולוגי ואת המערכות האקולוגיות; היא מתאימה תרבותית למקום שבו היא נצרכת, וזמינה פיזית וכלכלית; תזונה בת קיימא מספקת את מכלול הצרכים התזונתיים בכל מעגל החיים הבריא, תוך ניצול מיטבי של המשאבים האנושיים והסביבתיים.
אילו בחירות תזונתיות אני יכול לבחור, כדי להפחית את הפגיעה בסביבה ?
ההמלצה שלנו היא להפחית באופן הדרגתי בצריכת מוצרים מן החי, בדגש על בשר עוף ובמיוחד בשר בקר – שמחקרים מראים כי פגיעתו בסביבה היא הגדולה ביותר ! ניתן להעשיר את התזונה בקטניות, המהוות מקור מצויין לחלבון, ולמי שלא רגיל באכילת קטניות – נמליץ להתחיל עם עדשים. בנוסף, תהליכי העיבוד של המזון פוגעים בסביבה, כמו גם האריזות והשינוע של המזון המעובד, ולפיכך אנו ממליצים על הפחתה בצריכת מזון מעובד והגדלת הצריכה של פירות, ירקות, קטניות, אגוזים וגרעינים שונים.
כיצד ניתן להפחית את החשיפה לשאריות חומרי הדברה ?
חשוב מאוד להרבות באכילת פירות וירקות. עם זאת, יש בהם שאריות של חומרי הדברה שעלולים לפגוע בבריאותנו ולגרום לתחלואה. לפיכך מומלץ לגוון את סוגי הירקות והפירות שאנו אוכלים, לשטוף אותם במים (עם שפשוף מקיף בספוג או בסקוץ' רך – ואין צורך להשתמש בחומץ או חומרי ניקוי אחרים), לאכול ירקות ופירות בעיקר בעונה שלהם (אז הם גם יותר יפים ויותר זולים), ולנסות לגדל חלק מעשבי התיבול והירקות העליים (חסה, עלי ביבי וכד') במרפסת או על אדן החלון, או לרכוש מגידול הידרופוני שאינו מרוסס.
האם מסוכן לאחסן מזון בכלי פלסטיק ?
ניתן לאחסן מזון בכלי פלסטיק ללא חשש, אולם יש להקפיד על ההנחיות הבאות: יש לרכוש כלי פלסטיק המיועדים לאחסון מזון. יש לאחסן בכלים אלו רק מזון קר או בטמפרטורת החדר, ולא מזון חם. יש להמעיט ככל הניתן בחימום מזון בכלי פלסטיק במיקרוגל, ואם עושים זאת, חובה להשתמש בכלי המיועד לכך ומומלץ לחמם לטמפרטורה פושרת ולא חמה מידי, ולאכול את המזון מיד לאחר תום החימום. כאשר הכלי משנה את צורתו (מתעוות), או את צבעו, או נסדק – יש להפסיק להשתמש בו לאחסון מזון !