לאחרונה יצא קמפיין פרסומי גדול שקורא לסימון אזהרות על מוצרי בשר מעובד בשל היותם מסרטנים בחזקת וודאים (רמת ההוכחה הגבוהה ביותר). הקמפיין כצפוי הציף את הרשת ועורר תגובות רבות בעד ונגד. בעקבותיו קיבלנו פניות רבות מהציבור המודאג ומאנשי מקצוע, ובקשות לפרסם את עמדתנו המקצועית ביחס לקמפיין.
למרבה המזל, הדברים פשוטים מאוד: עמדתו המקצועית של הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא זהה לזו של הקרן העולמית לחקר הסרטן (WCRF) המכון האמריקאי לחקר הסרטן, וגם משרד הבריאות הישראלי: יש לצמצם את צריכת הבשר המעובד ככל שניתן, ורצוי אף להימנע ממנו לחלוטין. משרד הבריאות הישראלי ממליץ מפורשות להגביל צריכת בשר מעובד ללא יותר מפעם אחת לחודש, במיוחד בקרב ילדים, המלצה לה אנו שותפים בפה מלא.
צריכת בשר מעובד מעלה את הסיכון לסרטן המעי הגס. קשר זה הוא ודאי, ולכן הוכנס הבשר המעובד לאותה קטגוריה של מסרטנים ודאיים, קטגוריה שמכילה גם סיגריות, אסבסט וחומרים מזיקים נוספים.
בנוסף לקשר המוכח והוודאי שבין בשר מעובד לבין סרטן המעי הגס, ישנן ראיות מדעיות שקושרות צריכה של בשר מעובד לשורה ארוכה של סוגים נוספים של סרטן, לרבות – סרטן הוושט, סרטן הריאות, סרטן הקיבה, סרטן הלבלב וסרטן לוע האף – אמנם ראיות אלו הן נכון להיום עדיין "מוגבלות" ולא וודאיות, אבל אי אפשר להתעלם מאוסף החשדות והחששות הרחב כל כך.
חשוב להוסיף לדיון בנושא זה, כי צריכת בשר מעובד אינה קשורה רק בעליית הסיכון לסרטן. דפוסי תזונה עשירים בבשר מעובד גם מעלים את הסיכון לתחלואה במחלות כרוניות אחרות שעלולות לסכן חיים, כגון מחלת לב כלילית, שבץ וסוכרת מסוג II. פרסום של אוניברסיטת הרווארד קובע כי מספר מקרי המוות הכולל (כולל מקרי מוות ממחלות לב וכלי דם או סוכרת וסרטן המעי הגס), שניתן לייחס לתזונה עשירה בבשר מעובד היה 644,000 בשנה (מתוכם רק 34 אלף כתוצאה מסרטן).
להלן תשובות לשאלות העיקריות שהופנו אלינו
שאלה: אם כתוב על האריזה "מחומרים טבעיים בלבד", או "ללא חומרים משמרים" או "עשוי מ- 100 אחוז בשר איכותי" אני יכולה להניח שלא מדובר בבשר מעובד ?
תשובה: על-פי ארגון הבריאות העולמי והסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן, בשר מעובד הוא כל בשר לרבות עוף, הודו, בקר, חזיר או כבש, שעבר תהליך של המלחה, התססה, שימור או עישון, או כל הליך עיבוד אחר שמטרתו שיפור הטעם או שימור הבשר. לכן גם אם כתוב "ללא חומרים משמרים" או "מחומרים טבעיים בלבד", עדיין יתכן מאוד (ואפילו סביר) שזהו בשר מעובד !
שאלה: כיצד יתכן שמוצר בשר שרכשתי מחברה בעלת מוניטין חיובי, ללא חומרים משמרים, ושעשוי מחומרים טבעיים בלבד – הוא מסרטן ?!
תשובה: ישנם ככל הנראה מספר רב של מנגנונים שעובדים בסינרגיה ומביאים לכך שבשורה התחתונה, בשר מעובד – מסרטן. למשל, בשר מעובד עשיר לרוב בשומן (רווי) שעשוי להעלות את הסיכון לסרטן. כמו כן דרך העיבוד שלו כוללת חימום לטמפרטורות גבוהות במיוחד. חימום הבשר משנה את ההרכב הכימי שלו את וערכו התזונתי, ויוצר בו תרכובות מסרטנות. גם הברזל שהבשר המעובד מכיל הוא ברזל מסוג Heme שגם הוא עשוי להיות קשור בעליית הסיכון לסרטן. לא נופתע אם בעתיד יתגלו מנגנונים נוספים 🙁
שאלה: האם בשר מעובד מסוכן "כמו סיגריות"?
תשובה: בשר מעובד נמצא באותה קטגוריה של מסרטנים ודאיים, כמו סיגריות ואסבסט. אך הוא לא מעלה את הסיכון לסרטן כמו עישון. כלומר אם אתם מעשנים וצורכים בשר מעובד, לא רוצים לחלות בסרטן, אך מוכנים לוותר רק על הרגל מזיק אחד, מומלץ שתפסיקו לעשן.
על עליית הסיכון לתחלואה בסרטן ניתן ללמוד מן הנתונים הבאים – אכילה של 50 גרם בשר מעובד על בסיס יומי (לדוגמא: שתיים ורבע פרוסות פסטרמה הודו, או חצי נקניקיית עוף גדולה ללחמניה, או שני שניצלונים קטנים), מעלה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס ב-18 אחוזים לעומת אי-אכילת בשר מעובד. סרטן המעי הגס היא המחלה הממאירה השנייה בשכיחותה בישראל. רק בשנה האחרונה אובחנו בישראל למעלה מ – 3000 מקרים חדשים של המחלה ונפטרו ממנה כ-1350 איש. כ – 5 אנשים מכל 100 איש ילקו בסרטן זה במהלך חייהם. המשמעות היא שאם 100 אנשים אלו יוסיפו לתזונה היומית שלהם 50 גרם בשר מעובד, 6 מתוך 100 יחלו בסרטן המעי הגס, כלומר אדם אחד נוסף לכל 100 איש, או כ – 80 אלף חולים נוספים (בהתבסס על אוכלוסיית ישראל המונה 8 מיליון איש).
יש לזכור עם זאת, שבנוסף, דפוסי תזונה עשירים בבשר מעובד קשורים גם בתחלואה ובתמותה ממחלות לב וכלי דם, שבץ וסוכרת מסוג II, ועשויים גם להיות קשורים בעליית הסיכון לסוגי סרטן רבים נוספים. לאור האמור, מדובר בהיקף תחלואה כבד בעל השלכות רחבות על הציבור ועל מערכת הבריאות.
שאלה: מדוע אין סימון שיעיד על הסכנה באכילת מוצרי בשר מעובד? האם לא עבר לאחרונה חוק בכנסת שמחייב סימון של מזון מזיק?
תשובה: הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא תומך בסימון אזהרות על מוצרי בשר מעובד, ומציג עמדה זו בעקביות בפורומים מקצועיים שונים ובוועדות הכנסת.
סימונם של מוצרי מזון מזיקים הוא כלי יעיל, פשוט וזול, להציל באמצעותו חיי אדם. בסניפי רשתות המזון נמכרים מאות מוצרי בשר מעובד, חלקם תוך שימוש במונחים מטעים, שאינם מסגירים את תהליך העיבוד שהפך את הבשר למסרטן. הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא סבור שיש לתת בידי הצרכנים יכולת של ממש לבצע בחירה מושכלת בעניין כה מהותי הנוגע לבריאותם. סימון מוצרי מזון הוא דרך יעילה להשגת מטרה זו.
החוק לסימון מוצרים (שיישומו נדחה בינתיים) מתייחס לרכיבי מזון כמו שומן ומלח, ולא מתייחס למשל לתהליכים תרמיים או לתיסוף חומרים כגון מלחי ניטראט וניטריט.
_____
לסיכום, ותוך התבוננות מעמיקה בקמפיין ובתגובות הנגד שהוא מעורר, אנו מבקשים לסכם את עמדת הפורום: לא חשוב אם אתם בעד צמחונות או נגד צמחונות, אין להקל ראש בסיכון הבריאותי האישי שכרוך בצריכת בשר מעובד. מבחינה לאומית, הנטל הכלכלי שצריכת בשר מעובד מטילה על מערכת הבריאות הוא גדול מאוד, ועל הנזק העצום לסביבה – נצטרך להרחיב בכתבה נפרדת.