תזונה סביבתית ומקיימת במחנות הקיץ בצופים
במסגרת סמינר צוותי הנהגות ארצי של תנועת הצופים, שהתקיים בחיפה בסוף פברואר במשך יומיים, העבירה ד"ר חגית אולנובסקי 3 סדנות מקצועיות-חווייתיות בכותרת "אולי עוד לא אכלנו אותה? אתגר התזונה בת הקיימא".
הסמינר עסק בכלל נושאי הקיימות דרך יעדי הפיתוח ברי הקיימא (SDGs) של האו"ם. השתתפו בו מעל 120 חברי צוותי הנהגה מכל הארץ, רובם בגילאי 24-30 ועם ותק של שנים רבות בתנועת הצופים. בתנועת הצופים יש כ-100 אלף חניכים/ות, הפזורים/ות על פני 240 שבטים בין קרית שמונה לאילת, אותם מאגדות 15 הנהגות מרחביות – ובזכות היקף הפעילות הגדול ההנהגות המרחביות ביקשו לחזק את מעמד התנועה כשחקנית מרכזית בעיצוב התנהגות חברתית סביבתית ומקיימת בישראל – גם בתחום התזונה. לאחר שתנועת הצופים החליטה לקדם את נושא הקיימות, ולאור פערי ידע משמעותיים שיוצרים פער גם בין הרצון לממש פרקטיקות מקיימות לבין איך לעשות אותן נכון – התבקש שיתוף הפעולה עם הפורום לתזונה בת קיימא כדי לספק את הידע הדרוש כבסיס לשינוי התנהגות בפועל.
מאחר שתזונה בת קיימא בריאה גם לבריאות האדם וגם לכדור הארץ, היינו רוצים להנחיל את אורח החיים הזה לכמה שיותר אוכלוסיות בישראל (ובעולם). אולם לא תמיד ברור לנו איך ניתן ליישם "תזונה בת קיימא" בקלות וביעילות, במיוחד כשיוצאים מהבית לפעילויות תנועות הנוער, טיולים ומחנות. מתוך מטרה להעניק גם את הידע הנדרש וגם לפתח אמפתיה לתחום על מנת שהתכנים והתובנות יועברו הלאה לחניכים בשבטים, הסדנה התחילה בסיור משימות בצוותים בסופרמרקט עירוני, והמשיכה בהצגת הממצאים ודיון בשלל הנושאים שאותרו בסופר – התקיימו 3 דיונים סוערים ומלאי תובנות, בסביבה העירונית הירוקה של גן האם בחיפה. בכל סדנה הועבר התוכן הבסיסי של תזונה בת קיימא, ונערך סיעור מוחות להבנת השינויים המשמעותיים ביותר שאנחנו יכולים לעשות בתפריט שלנו למען כדור הארץ והדורות הבאים. לקראת סיומה של כל סדנה, התחלנו לתכנן הלכה למעשה איך ניתן ליישם את העקרונות הללו בפעילויות התנועה ובשבטים.