ועדת הכלכלה של הכנסת - על הצורך בפיקוח על מוצרי תמ"ל
דיון חשוב כחלק מהמדיניות הכוללת לטיפול ומניעת אי בטחון תזונתי, בעל חשיבות יתר של התזונה המיטבית לתינוק בשנתיים הראשונות בגלל השלכות על הגדילה, ההתפתחות ובריאות הילוד לאורך חייו ומכאן גם על חוסנה של החברה בישראל.
חשוב מאוד להבהיר – הנקה היא דרך ההזנה המותאמת לצרכי התינוק על פי עמדת ארגון הבריאות העולמי וקרן החירום הבינלאומית לילדים של האו"ם – UNICEF.
תמ"ל – אשר הגדרתה: תרכובת מזון לתינוק ולא תחליף הנקה! תמ"ל אינו תחליף הנקה לאור העובדה שחלב אם מספק לתינוק גם רכיבים של המערכת החיסונית, ורכיבים פיזיולוגיים נוספים. העובדות המבוססות מלמדות על מכלול סיכונים לתינוק ולאם הכרוכים בהזנה בתמ"ל גם באופן חלקי. "שימוש בתרכובות מזון לתינוקות תמ"ל אפילו באופן חלקי, טומן בחובו סיכונים בריאותיים, הן לתינוקות והן לאימהות: מחליש את המערכת החיסונית של תינוקות, פוגע בהתפתחות הקוגניטיבית ובוויסות תחושת השובע ובכך מגביר את הסיכון לעודף משקל והשמנה במהלך החיים. אי הנקה מגבירה את הסיכון של האימהות לסרטן השד, וככל הנראה גם סרטן השחלות וסוכרת סוג 2. בנוסף, להזנה בתמ"ל השלכות כלכליות נרחבות הן למערכת הבריאות והן למשפחות ולחברה, כולל פגיעה בטביעת הרגל האקולוגית היות שמצריך גידול בקר להפקת החלב המשמש להכנת תמ"ל, סטריליזציה של הבקבוקים וכלי ההכנה תורמת לפליטת גזי חממה" .
לפי הצהרה של האו"ם מ 2017 חובת המדינה להגן ולתמוך בהנקה בעיקר בקרב הקבוצות המוחלשות באוכלוסייה. חשיבות ההנקה מועצמת בקרב השכבות החלשות אשר ממילא נמצאות בסיכון גבוה לתחלואה ואי שוויון בריאותי הגורר גם אי שוויון כלכלי.
מכאן שהוזלה ופיקוח על מחירי התמ"ל חיונית זו צריכה לבוא כעיסקת חבילה עם:
1. איסור פרסום ושיווק תמ"ל באופן גורף ברגולציה–מהלך שיסייע לחברות להוזיל את התמ"ל.
2. הכנסת תכנית ה- WIC (Women, infant, children) האמריקאית כתכנית לאומית בישראל לנשים בהריון וילדים עד גיל 3. התכנית מבוססות על כרטיסי נטענים לרכישת סל מזון בריא ובר קיימא כולל תמ"ל לשנה הראשונה וליווי לאורך התקופה של דיאטניות לאימוץ ההנקה והתזונה הבריאה לתינוק ולמשפחה.
3. סיבסוד ההנקה