סיכום שנה 2022
שנת 2022 הגיעה לסיומה וזה הזמן לסכם את הפעילות הענפה שלנו עם מבט אופטימי לעבר 2023!
השנה התמקדנו ביצירת הבסיס לתוכנית לאומית-אסטרטגית למערכות מזון בנות-קיימא בישראל. פעלנו ביתר שאת להקמת היסודות עליהם תיבנה התוכנית האסטרטגית:
- פעילות משולבת בתחומי האקלים הסביבה לאומית ובינלאומית: בחודש אוקטובר השתתפנו בוועידת האקלים העולמית 27COP שנערכה בשארם א-שיח', כחלק מהמשלחת הרשמית של מדינת ישראל. ד"ר דורית אדלר, נשיאת הפורום, לקחה חלק משמעותי בהכנות של המשלחת הישראלית לקראת הוועידה, ובמהלך הוועידה העבירה הרצאה באירוע של משרד החקלאות ובשותפות עם משרדי הגנת הסביבה והבריאות בביתן הישראלי שעסק באתגרים להשגת ביטחון תזונתי בישראל ובאזור. בנוסף ד"ר אדלר לקחה חלק באירוע צד חשוב שאורגן ע"י האו"ם בנושא תזונה בריאה בעידן משבר האקלים. ד"ר אדלר חיזקה במהלך הוועידה ובאירועי הצד את הקשרים שלנו עם ארגונים בינ"ל ועם מובילי מדיניות מכל העולם, בהם ארגון ה EAT יזם ה Eat-Lancet אותו השקנו בארץ ארגון ה GAINו.
- השתתפנו בפגישה עם נציגי ארגוני המזון והחקלאות העולמי (FAO), WFPשהתקיימה בישראל.
- שותפות בהובלת אשכול מערכות המזון מים וטבע של פורום האקלים של נשיא המדינה בהובלת ד"ר דב חנין. ד"ר דורית אדלר ועו"ד יוסי וולפסון חברי הפורום מובילים בשותפות את האשכול הנ"ל. בתוך כך הובילו מפגשי דיונים עם קבוצת משתתפים מהאקדמיה, ממשרדי הממשלה והחברה האזרחים לקדום יוזמות משנות מציאות. ב 29.12.2022 תציג ד"ר דורית אדלר את היוזמה של תזונה וסלי מזון בריאים, ברי קיימא ומותאמים תרבותית כמצפן לכל מדיניות. יוזמה זו מכוונת להוות כאמור מצפן מכוון לכלל היוזמות והרגולציות סביב מערכות המזון לאור מורכבותם מחד וההשפעות מרחיקות הלכת שלהן על הבריאות, הסביבה וחוסנה של החברה בישראל.
שנת 2022 הייתה שנה "קצרה" מבחינת הפעילות בכנסת – הכנסת התפזרה כבר בתחילת חודש יוני ופעילותן השוטפת של הוועדות הופסקה. גם בשבוע האחרון של 2022, פעילות וועדות הכנסת הקבועות טרם החלה. עם זאת, בסיכום כל פעילויות הלובינג (סינגור) עבור הציבור הרחב, נראה שהצלחנו לייצג באופן ראוי את חסרי הקול והמעמד והאינטרס הציבורי:
- קיימנו יותר מ-12 פגישות אישיות עם חברי כנסת, להעלאת המודעות לחשיבות קידום ביטחון תזונתי לכל. לדוגמה, פגישה עם חברת הכנסת יעל פרידמן.
- השתתפנו באופן פעיל קיבלנו את זכות הדיבור והצגנו עמדות מבוססות מדע ונתונים ביותר מ-6 דיונים בוועדות הכנסת השונות אל חלקן זומנו ביוזמת הועדות. לדוגמה, בשימוע בוועדת הכלכלה בכנסת, שעסק במחירי הירקות והפירות.
- השתתפנו באופן פעיל ביותר מ-9 פגישות עם אנשי מקצוע במשרדי הממשלה השונים הרלוונטיים למזון, ביטחון תזונתי וקיימות. לדוגמה, נפגשנו עם פרופ' רוני סטריאר, יו"ר המועצה הלאומית לביטחון תזונתי, וד"ר דורית אדלר מונתה לועדה המדעית המייעצת למועצה הלאומית לביטחון תזונתי.
- קיימנו יותר מ-30 פגישות עבודה עם קואליציות וארגוני סביבה ו/או מזון במהלך השנה. חשוב לנו במיוחד לעבוד ביחד עם הארגונים הללו, כיוון שהם מהווים "מכפיל כוח" לקראת בניית התוכנית האסטרטגית למערכות מזון מקיימות בישראל.
- הענקנו מעל 40 ראיונות לתקשורת הישראלית, לצורך הנגשת הידע והעלאת המודעות לצורך בתוכנית אסטרטגית. לדוגמה ראיון של ד"ר דורית אדלר בחדשות "כאן 11".
- לקחנו חלק פעיל בהכנות ובביצוע של כנסים ואירועים של ארגונים בינלאומיים: האו"ם, האיחוד האירופי, וכד'. לדוגמה ההשתתפות שלנו בדיאלוג ביון ישראל לאיחוד האירופי בנושא מערכות מזון בנות קיימא: מייצור ועד צריכה.
- קהל יעד נוסף אליו כיוונו את פעילותינו במהלך השנה הינו החוקרים באקדמיה הישראלית. לדוגמה, ד"ר אלון שפון וד"ר סיגל טפר לקחו חלק פעיל ב"סמינר בת שבע דה רוטשילד" שעסק בפתרונות חדשניים למניעת משבר המזון (בתחומי הבריאות, החקלאות והסביבה).
קיימנו 2 קבוצות מיקוד בפורמט של דיוני "שולחנות עגולים", לקראתם מיפינו את החקיקה והרגולציה הרלוונטיות במדינת ישראל, בשיתוף הקליניקות המשפטיות באוניברסיטת תל-אביב ובאוניברסיטת בר-אילן. באוקטובר התקיימה קבוצת מיקוד על סובסידיות למזונות מהחי, ובנובמבר ערכנו קבוצת מיקוד על ביטחון תזונתי לאוכלוסיות מוחלשות בעידן משבר האקלים – אחד הנושאים החשובים ביותר שאינם נמצאים, לצערנו, על סדר היום של מקבלי ההחלטות בישראל. קבוצות המיקוד היו מיועדות למשתתפים מוזמנים בלבד ואינן פתוחות לקהל הרחב.
- בינואר ערכנו מפגש מקוון בנושא מזונות אקווטיים ("מזונות כחולים", כלומר מזונות מהים, או ממקורות מים אחרים: נהרות, אגמים ובריכות), בהתבסס על מחקר יוקרתי של צוות בהשתתפות יו"ר הפורום, ד"ר אלון שפון, שפורסם לפני כן.
- באפריל קיימנו מפגש מרתק על הנושאים הכי בוערים – יוקר המחייה, ביטחון תזונתי וחקלאות בת קיימא, הרפורמה בחקלאות, אי ביטחון תזונתי והשלכותיו, ביטחון מזון לישראל אל מול משברים גלובליים, ועוד.
- בשיתוף פעולה עם פורום האקלים הישראלי בראשות נשיא המדינה, קיימנו שני מפגשים: בחודש מאי את המפגש הראשון על מערכות מזון ומשבר האקלים. המפגש השני התקיים בחודש יולי. בשני המפגשים עסקנו במגוון הנושאים הקשורים להשפעת מערכות המזון על משבר האקלים – והשפעת משבר האקלים על מערכות המזון, במקביל.
- בנוסף למפגשי הלמידה, יצא לאור השנה הספר "מזון למחשבה – היסטוריה חברה ותרבות על הצלחת", המסכם סדרת הרצאות של האוניברסיטה המשודרת. שני הפרקים האחרונים בספר נכתבו ע"י מומחיות הפורום: הפרק "ביטחון תזונתי, אישי ולאומי" נכתב ע"י נשיאת הפורום ד"ר דורית אדלר, והפרק "אכלנו אותה: על מזון ומשבר האקלים" נכתב ע"י אחת ממייסדות הפורום, ד"ר חגית אולנובסקי.
השנה עסקנו בהכנות לקראת כינוס בינ"ל בנושא תוכניות אסטרטגיות-לאומיות למערכות מזון. הכינוס יערך בשנת 2023 במתכונת היברידית, ויכלול דוברים בכירים ממדינות שונות, מהאקדמיה ומארגונים בינ"ל. כחלק מהכינוס, יערך דיון מעמיק עם מומחים מהעולם בנושא התוכנית האסטרטגית העתידית של ישראל. הכינוס הבינ"ל יהווה אבן דרך מרכזית בהכנות לקראת בניית התוכנית האסטרטגית למערכות מזון מקיימות בישראל. אנו מאמינים שיש ללמוד מההצלחות שכבר קיימות בעולם, כמו גם מהטעויות שנעשו.