השפעת התעשיה על הרגלי הצריכה - הפורום הישראלי לתזונה בת קיימאאסדרת מזון בריא בישראל – עדכון הסוגיות העיקריות שנדונו לאחרונה בכנסת, ועיקרי ניירות העמדה של הפורום ואיגוד רופאי בריאות הציבור.
הוועדה לאסדרה של תזונה בריאה הוקמה על ידי משרד הבריאות מתוך הבנה שהעלייה בממדי ההשמנה והתחלואה הכרונית הקשורה בה, מחייבת פעילות משמעותיות ברמת המדיניות הלאומית. מסקנות הוועדה הוגשו לשר הבריאות חה”כ יעקב ליצמן לפני שנה בדיוק, וכללו בין היתר: המלצה לסימון בחזית האריזה של מזון מזיק (“מדבקה אדומה”) וסימון מזון בריא (“מדבקה ירוקה”), הגבלת פרסום מזון מזיק, עם דגש על פרסום ושיווק לילדים, שינוי הרכב המזונות להפחתת שומן, סוכר ומלח, הגברת הרגולציה על המזון במוסדות חינוך, עידוד יצרנים בינוניים וקטנים לייצר מזון בריא, קידום חינוך תזונתי וקידום הנגשה כלכלית של מזון בריא. אולם מאז חלפה כאמור שנה, ומימוש ההמלצות מתעכב בשל הפעלת לחצים כבדים של יצרני ויבואני המזון נגד ההמלצות.

דיונים בכנסת בנושא חוק המזון הבריא
בהמשך לכך, בשבוע שעבר התקיימו בכנסת שני דיונים חשובים בנושא מזון בריא:
הראשון, בוועדת הרווחה והבריאות, עסק בתקנות סימון מזון מזיק, בהמשך להמלצות ועדת האסדרה למזון מזיק של משרד הבריאות. השני, בוועדת הכלכלה, עסק בפער הלא סביר של מחירי המזון הבריא (או, הפחות מזיק) בהשוואה למוצרי מזון רגילים.

בדיון הראשון, הציגה ד”ר דורית אדלר, ממובילי הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא, את נייר העמדה המשותף שהוכן יחד עם איגוד רופאי בריאות הציבור. בין היתר התייחסה ד”ר אדלר לניסיון להחריג את אבקות המרק מסימון במדבקה האדומה: “עמדתנו היא כי גם אם מפחיתים חלק מהמרכיבים המזיקים במוצר, המוצר לא יהפוך לבריא יותר, מקסימום לקצת פחות מזיק, ובנוסף, ישנה סכנה ברורה ומוחשית במתן האפשרות לסמן מוצרים במדבקה הירוקה – צריכה של מוצרים אולטרה-מעובדים שעלולים לקבל  מדבקה ירוקה עקב לחצי התעשייה, תגרום לתחלואה”. לפיכך הציגו איגוד רופאי בריאות הציבור והפורום הישראלי לתזונה בת קיימא עמדה אחידה וברורה: יש לבטל את המדבקה הירוקה שהתעשיינים דווקא לוחצים על השקתה, מאחר וזו עלולה להוות פלטפורמה שתאפשר שיווק של מוצרי מזון מתועשים, תחת לחץ מצטבר של תעשיית המזון.

על פי נתוני משרד הבריאות שהוצגו בוועדה, יישום הסימון במדבקות האדומות יביא להפחתה של כ-2000 (אלפיים!) מקרי מוות בשנה. לאור העובדה שמדובר בדיני נפשות, כאשר לכל יום שעובר יש תג תחלואה ומחיר כלכלי כבד, יש ליישם את הרפורמה לאלתר ולזרז את לוחות הזמנים. יש לדלג על שלב ביניים אחד לפחות, וליישם בהקדם את השלבים המתקדמים והמחמירים יותר של הרפורמה, בהם יסומנו במדבקות אדומות גם מוצרי מזון מעובד המכילים רמות בינוניות של מלח, סוכר או שומן. הפורום הישראלי לתזונה  בת קיימא תומך כמובן ברפורמה המוצעת, תוך הוספה של מדבקה אדומה לסימון כמות האנרגיה והוספת איור כפיות הסוכר. בנוסף מתבקש להדגיש את הברור מאליו: כל מוצרי המזון שיסומנו הם מוצרים מעובדים (ובחלקם הגדול אף אולטרה-מעובדים). צריכה רבה של מוצרי מזון מעובדים אינה בריאה, גם אם מוצרים אלו עדיין לא סומנו במדבקה אדומה. הן מבחינה סביבתית, הן מבחינה בריאותית, מומלץ לאכול בעיקר תזונה המבוססת על מזונות לא מעובדים ובעיקר מזון שמקורו מהצומח. ניתן לשלב בתפריט מעט מזונות מעובדים ומומלץ להימנע ממזונות אולטרה-מעובדים.

בדיון השני, בוועדת הכלכלה, הצגנו יחד עם איגוד רופאי בריאות הציבור, את הבעייתיות של טיפול ספורדי בחלקים קטנים של פאזל מחירי המזון. מתחייבת בחינה כוללת של מחירי המזון, מתוך כוונה לפעול גם רגולטורית להנגשת סל המזון הבריא הבסיסי לכולם. יש למסות את המזונות המזיקים כחלק ממהלך מקיף, שיבטיח ביטחון תזונתי בריאותי לכל תושבי ישראל. לכן קראנו ליו״ר הועדה חה”כ איתן כבל להוביל סדרה של מפגשים בנושא מחירי  מזון, כדי לבנות מדיניות כוללנית להנגשת תזונה בת קיימא לכל. הצעתנו התקבלה, מבטיחים לעדכן בהמשך הדרך!

מפגשי הפורום הקרובים
SAVE THE DATE, שמרו את התאריכים הבאים:

ב-17 בדצמבר, באוניברסיטת בן גוריון, באר שבע, ’סיפורי תרבות ואוכל בעולם מתמלא ומורכב‘ – אירוע ערב מיוחד בנושא מזון ותרבות שיתקיים במסגרת הכנס ה-58 של האגודה הגאוגרפית הישראלית ובשיתוף עם אוניברסיטת בן גוריון.

ב-27 בדצמבר, אחה”צ, תל אביב. מטבחים מקומיים במוסדות חינוך: לתזונה בילדות ובהתבגרות השפעה מכרעת על התפתחות תקינה של ילדים ועל הסיכון למחלות בעתיד. תזונה מיטבית כוללת הבטחת כמות ואיכות נאותה של מזון, בצד התנהגות אכילה בריאה. במפגש נבחן האם מערך ההזנה שהוקם בעקבות חוק ארוחה יומית עבור תלמידי גן החובה והיסודי בהם מתקיים יום לימודים ארוך מספק תזונה מיטבית, איך אפשר לשפר אותו, מהם היתרונות במטבחים מקומיים במוסדות החינוך, ואלו פתרונות נוספים קיימים לשיפור ההזנה של ילדנו. נשמע על דוגמאות שונות ונדון בהיבטים הכלכליים, התזונתיים והסביבתיים של הפתרונות השונים.
פרטים מלאים – בהמשך !

אמת בפרסום – השמעתם על המחקר הענק החדש שמראה ש”כל מה שידענו על תזונה היה שגוי”? ובכן, זו הטעיה. כל הפרטים בכתבות שפרסמנו במדור “אמת אחרת” בעין השביעית:
חלק ראשון וחלק שני.

אירועים מעניינים

הכנס השנתי של הקרן לבריאות וסביבה, 18 דצמבר, יכלול מושב על חשיפות למזהמים סביבתיים במזון.
תוכנית הכנס.  הרשמה מוזלת עד ה-11 בדצמבר: http://www.ehf.org.il/he/events/2017_conference

עוד בנושא מזון, סביבה וחברה

התגייסות של 15000 מדענים בקריאה להפחתת הלחץ על משאבי הטבע הקורסים… לא הופתענו לגלות כי הפגיעה הראשונה המוזכרת בכתבה היא הפגיעה האנושה בטבע לצורך גידול בעלי חיים למאכל:
https://www.haaretz.co.il/news/science/zafrir/.premium-1.4605288

עוד מאירועי השבוע החולף בוועדות הכנסת, על הפרסום הסמוי של  מזון מזיק לבני נוער, בחסות הוועדה לזכויות הילד של כנסת ישראל:
https://www.the7eye.org.il/271781

על הסודות האפלים של תעשיית הסוכר, בכתבה מצויינת של מכון דוידסון לחינוך מדעי:
https://davidson.weizmann.ac.il/online/sciencepanorama/הסודות-האפלים-של-תעשיית-הסוכר

השארת תגובה